S.A.R.F. Crimson

 

Svenska Art Rock Föreningen CRIMSON startade 1991 i syfte att stödja svensk artrock (läs symfonirock, progressiv rock), svenska artrockmusiker och andra intresserade genom att i Sverige skapa en scen för denna musikform. Föreningen verkar idag framför allt lokalt i Uppsala genom att vara en kontaktlänk för alla entusiaster av progressiv musik.


Grundinställningen är att synen angående vad som är Artrock ska vara relativt vid, Artrock är en genre som inom sig rymmer ett brett spektrum av musikstilar. Men det ska inte sopas under mattan att vad som är och inte är Artrock är då och då ett hett diskussionsämne bland föreningens medlemmar. Men att kärnan och ursprunget är den brittiska progressiva rocken som kom fram i slutet av 60- och början av 70-talet är i princip alla eniga om. Dit hör bl. a. Yes, Genesis, King Crimson, ELP och Gentle Giant med flera. Även i Sverige fanns många band t.ex. Samla Mammas Manna, Panta Rei, Kaipa, Träd, gräs och stenar, Horizont och Fläsket Brinner. Än idag spelar en del av dessa grupper och många nya har tillkommit. Genren är ständigt i utveckling och nya spännande band tillkommer hela tiden.


CRIMSON Bulletinen

CRIMSON Bulletinen är föreningens medlemstidning/fanzine och har utkommit sedan 1992. Här finns bandpresentationer, live- och skivrecensioner, insändare, kåserier, listor och annat som kan fresta läsaren. Alla intresserade är välkomna med bidrag till tidningen.

Läs merKonsertverksamheten

Föreningen har genom åren anordnat många konserter och festivaler med artrock i Uppsala. Verksamheter i föreningens namn har även förekommit i Stockholm. Konsertserier under namnet Crimson Club har startats i både Uppsala och Stockholm. Crimson Club var också namnet på de pubar, med artrock-dj:s, som föreningen höll våren 1999 på Fredmans i Uppsala. Efter en tids stiltje så har nu föreningen åter tagit tag i det här med konsertarrangerandet. Vi har dels anordnat konserter i samarbete med Grand i Uppsala och i augusti 2007 anordnade vi Uppsala Progressive Rock Festival i Parksnäckan, vilket vi hoppas kunna göra till ett årligt återkommande arrangemang.


Möten/Musikträffar

En lördag i månaden (förutom under sommaren) har vi medlemsmöten. Några gånger om året genomför vi musikträffar, då vi ses, lyssnar på skivor och tittar på DVD:er med progressiv rock. Dessutom har föreningen nu i flera år anordnat en sommarfest (eller 2!) och det får väl anses vara en tradition värd att hålla vid liv.