Uppsala Progressive Rock Festival 2016

Lördag 13 augusti

Uppsala Progressive Rock Festival återkommer för 10:e gången och arrangeras som vanligt av Svenska Art Rock Föreningen Crimson. Eftersom vi vill kunna sluta på topp och 10 är ett jämnt och fint tal, och i festivalsammanhang ganska imponerande, så blir detta också den sista festivalen för den här omgången. Men vem vet vad som kan hända i framtiden?

/Magnus Ring

Artister


Hasse Bruniusson spelar Samla Mammas Manna

Musik från första fyra Samla Mammas Manna plattorna - samt extrakt från Snorungarnas Symfoni.

Medlemmar i bandet är
Hasse Bruniusson – trummor
Rickard Sjöblom – klaviatur
Roine Stolt – gitarr
Håkan Almkvist – bas


Rikard Sjöblom

Rikard Sjöblom är en man med många järn i elden, så det är inte så konstigt att han medverkar i två av akterna på årets festival. Utöver Beardfish, ett av Sveriges allra starkaste kort på den internationella prog-scenen, så medverkar han nu också i Big Big Train, Englands kanske hetaste band i genren dom senaste åren. Gungfly, det som började som ett soloprojekt men blev ett band, är också i högsta grad levande liksom trummor och orgel-duon Bootcut. Dessutom medverkar Rikard i flera coverband åt rock och blues hållet, t ex Gävle Connection + Mats Pettersson och The Gamblers, med bl a Europes Ian Haugland och Mic Michaeli. Sedan var det visst någonting som hade med Samla Mammas Mannas musik att göra också, men om det kan ni läsa på annan plats här.

Utöver allt detta så släppte han i februari 2016 sin andra soloskiva, "The Unbendable Sleep" och det är framför allt musiken från denna vi kommer att få uppleva på Uppsala Progressive Rock Festival.

Medlemmar i bandet är
Rikard Sjöblom - sång, gitarr, klaviatur
David Zackarisson - sång, gitarr, klaviatur
Sverker Magnusson - klaviatur
Martin Borgh - klaviatur
Rasmus Diamant - bas
Petter Diamant - trummor

Om Rikard Sjöbloms soloalbum "The Unbendable Sleep"


Trummor & Orgel

Trummor & Orgel är ett band vars namn ofta dykt upp när det diskuterats band för Uppsala Progressive Rock Festival. För några år sedan var det i princip bokat och klart när det dök upp en chans för bandet att spela på Way Out West i Göteborg och det vägde så klart lite tyngre. Därför känns det väldigt trevligt att dom äntligen kommer att stå på Parksnäckans-scen denna sista festival.
Sedan starten 2003 har bröderna Anders och Staffan Ljunggren utforskat den ljudvärld som kan skapas med instrumenten trummor och hammondorgel. På vägen har dom även tagit hjälp av folk som Ebbot Lundberg (The Soundtrack Of Our Lives), Magnus Carlson (Weeping Willows) och Peter Morén (Peter, Bjorn And John).
Med åren har dom lyckats skapa en helt egen och unik blandning av psykedelia, jazz, folkmusik, indiepop och elektronisk musik utan att någonsin tappa grundkänslan av London och "the swinging 60's".

Medlemmar i bandet är
Anders Ljunggren - hammondorgel
Staffan Ljunggren - trummor

Mer om Trummor & Orgel


Megalot

Megalot bildades i Uppsala på nittiotalets mitt, då ”den nya” prog-vågen blomstrade som mest. Under ett par år så giggades det flitigt på såväl prog-festivaler som ”egna” konserter i Uppsala och Stockholm. Precis då första skivan började spelas in så upplöstes bandet lite snöpligt, då dåvarande basisten JJ Marsh drog på turné med Glen Hughes. Sedan dess har det legat i träda fram till för ett par år sedan.

Megalot anser sig själva spela aggressiv symfrock (oj, det förbjudna ordet!). I grund och botten så är de största influenserna Genesis, U.K., King Crimson, Zappa, Magma med flera, men hur mycket av detta som framgår råder det delade meningar om. Oavsett vilket så är inte ”avhållsamhet” det första ordet att associera till.

Tre av originalmedlemmarna återfinns i dagens Megalot. Det är Anton Steensland (sång och keyboards, låtskrivare och pådrivare), Nicklas Bergström (trummor) och Warwick Tucker (gitarr). Sedan återföreningen heter basisten Göran ”Guran” Holmberg (från bandkollegerna Manticore). Senaste tillskottet är Mårten Berg (keyboards).

Megalot har alltid varit mer eller mindre knutet till SARF Crimson, och att vi ska få spela på det som är sagts vara den allra sista Crimson-festivalen känns väldigt ärorikt men inte helt onaturligt.

/Anton Steensland

Plats

Festivalen hålls i Parksnäckan som ligger i Stadsparken (Stadsträdgården) i centrala Uppsala. Parksnäckan har plats för en publik på 800 personer och det finns många sittplatser

Biljetter

Entré 200 kr
Biljetter säljs i entrén från 15.30 och kan även köpas innan på Tickster

Spelordning och ungefärliga starttider

Lördagen 13 augusti klockan 16.00-21:30. Insläpp från 15.30.

Megalot kl 16.00
Rikard Sjöblom kl 17.15
Trummor & Orgel kl 18.30
Hasse Bruniusson spelar Samla Mammas Manna kl 20.00

Försäljning av mat, fika, skivor, mm kommer att finnas på området. Parksnäckan har en egen servering med mat, öl, vin & alkoholfri dryck.

Boende

Destination Uppsala har bra tips på boende i Uppsala.