Uppsala Progressive Rock Festival 2009

Festivalaffisch Uppsala Progressive Rock Festival år 2009

 

» Bilder från festivalen. «

 

Lineup:

 • Albatross Rex

   

  Albatross Rex

   

  Albatross Rex kläcktes på vårkanten 2008. Likt en fågel Fenix reste hon sig ur spillrorna från bandet Planescape och lät sig sedan, med termikens hjälp, föras ut över progrockoceanens oändliga vidder, för att då och då återvända till den mer jordnära kustremsan och häcka. Musiken är inspirerad av modern metal och alternativrock såväl som klassisk progrock, och i den nya arten återstår endast svaga spår av det ursprungliga fågellätet. I sommar planerar pippin att följa Fyrisåns vindlingar upp till Parksnäckan och kackla för Uppsalaborna. Medlemmarna är Ida Köhler sång, Johannes Wiberg gitarr, Sebastian Wiberg keyboard, Gustav Nyberg trummor och Phillip Bastin bas.

   

 • Mad Artwork

   

  Mad Artwork

   

  Mad Artwork är ett band som strävar efter att göra något nytt, de har sin grund i 70-tals progressiv rock men är noga med att inte låsa in sig i någon genre. Detta visar Mad Artwork extra tydligt i år då de har inlett ett samarbete med den skånska folkmusikern Ale Carr. 2007 gick Mad Artwork till riksfinal i Musik Direkt, Sveriges största musiktävling, det gjorde även Ale Carr och båda lyckades kamma hem första priset. Efter en veckas turné och Ales flytt till Stockholm blev det ganska givet att de skulle göra något tillsammans, resultatet blev Mad Artwork feat. Ale. Och i år har bandet gått till riksfinal i Musik Direkt igen! Medlemmarna är Anders Lindh, trummor/sång, Anton Dromberg, piano/orgel, Gabbi Dluzewski gitarr/sång, Robin Alm sång, Ale Carr bouzouki/sång och John Berglund bas/sång.

   

 • Manticore

   

  Manticore

   

  Manticore bildades 1985 av Putte Saavedra (trummor), Göran Holmberg (bas) och Kjell Jansson (keyboard). 1986 kom Ulf Holmberg (gitarr) med. Debutspelningen gjordes 1987 i Uppsala. Live spelade Manticore egna kompositioner blandade med covers av Yes, ELP, Genesis och Steve Hackett. 1988 blev Pär Lindh (keyboard) medlem i bandet och blev kvar i 2 år innan han satsade på en solokarriär. Pär ersattes av Erik Olsson 1990. Då påbörjades planerna på en CD. Man började spela live mer frekvent nu, med gig i bl a Oslo och Göteborg. 1994 släpptes CD:n Time To Fly på amerikanska skivbolaget Lazer's Edge i USA, Japan och Brasilien. En uppföljare påbörjades men avslutades aldrig. Erik Olsson hoppade av 1996 och ersattes av Kjell Haraldsson. 1996 gjordes den sista spelningen och bandet upplöstes. 2007 gjordes en comeback på Uppsala Progressive Rock Festival i Parksnäckan, nu med sångaren Jon Sundberg som nykomling i bandet.

   

 • Rävjunk

   

  Rävjunk

   

  Rävjunk bildades 1971 och gick till en början under namnet Libbet Sväller. Influenserna var många och blandade, så som Hendrix, King Crimson, Black Sabbath, Kraut- och Spacerock men även svenska samtida band som Träd, Gräs & Stenar och Samla Mammas Manna. 1976 bytte man namn till Rävjunk efter en kommentar om ett inte helt lyckat kaffe. 1977 släpptes bandets enda skiva, Uppsala Stadshotell Brinner, där även punk gjorde sitt intrång bland influenserna. Fram till bandets upplösning 1981 var det också som punkband de blev lite kända, inte minst då singeln “Bohman, Bohman” bannlystes av radion, trots att man aldrig gav upp sin blandning av stilar. Rävjunk har gjort några enstaka återföreningsspelningar genom åren, men efter att Uppsala Stadshotell Brinner släpptes på remastrad och utökad CD 2008 så gjordes en spelning på Katalin vilken senare följts av ytterligare två framträdanden och det är bara att konstatera att Rävjunk lever igen. Medlemmarna är Gilberth sång, Uncle trummor, The Road Grader gitarr, Henri d’Ranged gitarr, Pigge bas och Hellman keyboards.

 

När:  Lördagen den 1:a augusti, 16.00 - 22.00 (insläpp från 15:30)

 

Var:  Parksnäckan

Parksnäckan ligger i Stadsparken (Stadsträdgården) på Fyrisåns västra strand nedanför Akademiska sjukhuset, mellan Flustret och Studenternas IP. Parkeringsplatser finns vid Studenternas IP.

 

Spelordning/starttider

ca. 16.00 Albatross Rex
ca. 17.30 Mad Artwork
ca. 19.00 Manticore
ca. 20.30 Rävjunk

 

Vänlig hälsning

/SARF Crimson

 

» Bilder från festivalen 2007. «

» Bilder från festivalen 2008. «

 

Biljetter

Pris: 100 kr (Gratis inträde för barn under 12 år.)

Förköp: Från och med 1 juni kan biljetter köpas på www.ticnet.se eller genom att kontakta UNT Biljett eller hos UNT City på Dragarbrunnsgatan 24. Biljetter kan dessutom inhandlas på Örat. Skivbutiken som ligger mittemot Uppsala Stadsteater på Kungsgatan.

 

Boende / inkvartering